• Пн.-Пт. 9:00-18:00
  • Cервіс 24/7
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Останні новини

Повітряна тривога: як запобігти пожежі в системі вентиляції

При будівництві сучасних будівель, в першу чергу комерційного призначення, в них обов’язково проектуються і монтуються системи припливної та витяжної вентиляції. У готелях і ресторанах встановлюють, як правило, системи трубопроводів для приміщень загального користування та повітроводи для забезпечення технологічного процесу приготування їжі. Чому потрібно утримувати ці системи в чистоті і чим загрожує несвоєчасна очистка – в нашій статті

повітряна необхідність

У будь-якому приміщенні, де працюють люди, в повітрі обов’язково повинен підтримуватися відповідний балансу вологи і вуглекислого газу. Цей баланс забезпечується за рахунок доставки свіжого і чистого повітря всередину приміщення і виведення з нього забрудненого повітря.

Повітря в життєдіяльності людини має, мабуть, ще більшу роль, ніж вода і їжа. Без їжі людина може прожити кілька тижнів, без води – декілька днів. А ось без повітря людський організм загине вже через кілька хвилин.

Малюнок. Добові потреби людини

В їжі – 1 кг

У воді – 2л

У повітрі – 15 000 л

Але для здоров’я важливий не просто повітря, а чисте повітря. Впливає на організм і температура вдихуваного повітря, тому призначення системи вентиляції не тільки у власне вентиляції повітря, але і в зміні його температури (нагрівання / охолодження). У вентиляційних каналах формується сприятливе середовище для розвитку бактерій, грибків і різних небезпечних мікроорганізмів, які потрапляють в приміщення з систем вентиляції.

Раніше у всьому світі чистили, в основному, витяжну вентиляцію, а пізніше з’явилася необхідність і в чищенні припливної. Найбільш важлива причина – вимоги пожежної безпеки. Але вже зараз ситуація змінюється, і в найближчому майбутньому основним мотивом очищення вентиляції стане все-таки турбота про якість повітря всередині приміщень.

Необхідно розуміти, що системи вентиляції та кондиціонування повітря великих торгових центрів і готелів можуть бути справжніми розсадниками збудників легионеллезной пневмонії (а також інших захворювань), які роками розвиваються в комфортному середовищі повітропроводів, якщо їх вчасно не очищати і не дезінфікувати. Наявність грязьових відкладень призводить до звуження повітропроводів, і все вентиляційні системи починають працювати під додатковим навантаженням. Це знижує термін експлуатації механізмів, збільшує витрати на ремонт і істотно відбивається на використанні електроенергії.

Якщо не вжити заходів по обслуговуванню системи очищення повітря на цьому етапі, в процесі подальшої експлуатації приміщень в вентиляційних каналах і елементах вентиляційних систем відбувається накопичення сміття, пилу, жиру і бруду. Це не тільки перешкоджає самої подачі свіжого повітря всередину приміщень, а й істотно підвищує загрозу виникнення пожежі та задимлення всередину приміщень, інших надзвичайних ситуацій.

В першу чергу, вкрай небезпечні жирові відкладення в повітроводах кафе, ресторанів і готелів. Їх накопичення призводить до звуження повітропроводів, перешкоджаючи нормальному повітрообміну, що часто веде до порушення технологічного процесу. Це може стати джерелом пожежі, який миттєво пошириться по системі вентиляції будівлі.

Як «свіжого» приклад, що ілюструє це явище, можна привести листопадовий пожежа в одному з ресторанів в центральній частині Києва. Як встановили рятувальники, пожежа сталася на першому поверсі, у вентиляційній системі кухні ресторану і швидко поширилося на другий поверх житлового будинку.

Резюме: Забруднені повітроводи систем вентиляції та кондиціонування створюють передумови до виникнення пожежі.

моніторинг забруднення

Після прикладів із загорянням мимоволі виникає питання – як підвищити ефективність роботи систем вентиляції, поліпшити повітрообмін, забезпечити безпечну експлуатацію повітропроводів і устаткування? Зрозуміло, необхідно стежити за внутрішнім станом повітроводів і чистити їх у міру забруднення. Але як дізнатися, що система вимагає очищення? Розбирати-оглядати-чистити-збирати? Така перспектива навряд чи порадує власника готелю чи ресторану, якщо система очищення повітря налічує кілька сот метрів. Демонтаж і монтаж «влетять в копієчку». А за зволікання можна заплатити пожежею. Не варто приймати поспішних рішень.

Є інше, більш економне і надійне рішення. Необхідно регулярно проводити відеоінспецію повітропроводів по всій довжині без винятку, включаючи вертикальні ділянки. А також проводити візуальний огляд елементів систем вентиляції для перевірки їх параметрів. Залежно від отриманих результатів буде ясно, чи потрібно проводити повне очищення повітропроводів по всій довжині без розбирання, а при необхідності – проводити їх дезінфекцію. Як це можливо? Про це трохи пізніше.

Чистка вентиляції: вимоги та стандарти

Частота очищення залежить від типу системи вентиляції. У більш частою очищення потребують витяжні системи кухонь ресторанів.Періодичність робіт встановлюється за результатами відео обстеження систем вентиляції та частоти експлуатації кухні, і становить від 1-2 разів на рік до 1-2 разів на місяць.

Частота очищення витяжних і припливних кухонних систем регламентується в світі відповідними стандартами, які враховують, в першу чергу, наскільки інтенсивно експлуатується кухня в закладі. Відповідно, чим більше добове навантаження, тим частіше система вентиляції потребує очищення для забезпечення подальшої безпечної роботи закладу.

Таблиця 1. Інтервал чистки витяжних каналів на кухні в закладах громадського харчування *

 

інтенсивність використанняТривалість роботи в добуінтервал чистки
інтенсивне12-16Мінімально через 3 місяці
середнє6 12Мінімально через 6 місяців
Нижче середнього2 6Мінімально через 12 місяців

* Згідно вимог HVCA (Heating and Ventilating Contractors ‘Association(Асоціація контракторов по опаленню і вентиляції) .1998 р

* Згідно вимог HVCA (Heating and Ventilating Contractors ‘Association(Асоціація контракторов по опаленню і вентиляції) .1998 р

Поряд з чищенням вентиляційних каналів, важливим є також очищення від жируі бруду витяжних парасольок і мангалів на кухні.

В Україні вміст в чистоті систем вентиляції, як і в інших країнах, регулюється нормативними документами. В першу чергу, це Наказ МНС України №126 від 19.10.2004 “Про затвердження Правил пожежної безпеки в Україні (НАПБ А.01.001-2004)”. Даним наказом регламентується обов’язок всіх власників будівель очищати як припливні, так і витяжні системи вентиляції не рідше одного разу на рік.

І якщо в заклад не навідувалися інспектори, перевіряючі дотримання цих вимог, не варто розслаблятися. Якщо не накладено штраф за неудовлетвоорітельное стан системи повітропроводів – це не привід для радості. Гарний настрій вмить може зіпсувати ввнезапно спалахнув пожежа. Збитки від нього набагато серйозніше, ніж від штрафу. Можна скористатися і «дідівськими» методами, оцінити ефективність яких можна по таблиці.

Таблиця 2. Альтернативні способи очищення (застарілі).

види очищенняперевагинедоліки
Ручнаневисока вартістьОбмеженість очищається площі (куди рука дістане) неможливість без розбирання очистити всю систему
гідродинамічніневисока вартістьНеобхідність в розбиранні; спосіб очищення має на увазі очищення за допомогою апарату високого тиску (великий потік води)

Системний підхід

Перш ніж братися за щітки і ганчірку, краще пізнати дійсний стан системи вентиляції. Послуга з очищення систем вентиляції та кондиціонування – цілий комплекс заходів. Але починається все з діагностики. Відеоінспекція (відеообстеження) систем вентиляції є першим, і одним з найбільш важливих етапів по очищенню повітропроводів і вентиляційних каналів. Вона дозволяє виявити реальні причини порушення роботи систем вентиляції, визначити стан вентиляційних каналів і ступінь їх забрудненості. Найчастіше, як показує досвід, відеообстеження повітропроводів дає замовнику ще й уявлення про реальну схемою системи вентиляції. Адже існуюча проектна документація (а вона далеко не завжди є у власника будівлі) часто не відповідає реальній конфігурації вентиляційних каналів.

Результати дослідження записуються і надаються клієнту для самостійного і аргументованого рішення про проведення очистки вентиляційних споруд будівлі. До речі, в спеціалізованих сервісних компаніях говорять, що, побачивши в запису стан повітропроводів, в більшості випадків клієнт відразу ж приймає рішення про проведення чистки.

Відеообстеження вентиляційних каналів дозволяє, також визначити несправності системи вентиляції:

•наявність завалів (після ремонту або будівництва),
•пошкодження повітропроводів;
•непрацюючі заслінки і пожежні клапани;
•наявність в каналах сторонніх предметів;
•інші порушення.

Найчастіше при проведенні відеообстеження систем вентиляції дозволяє визначити ступінь забруднення пилом, брудом або жиром.

Відеообстеження виявляє і такі «артефакти», як пивні пляшки, останки птахів, гризунів. У таких випадках власнику закладу вже не вистачає аргументів переконувати, що система вентиляції поставляє чисте повітря.

За результатами проведеного обстеження професійний підрядник дає рекомендації по необхідності очищення системи вентиляції і частоті її проведення. Результати обстеження вентиляційних каналів обов’язково підкріплюються відеозаписом.

Відеоінспекція обов’язково проводиться і після робіт з очищення системи вентиляції. Відеозвіт прикладається до акту виконаних робіт, і дозволяє замовнику побачити реальні зміни в своїх вентиляційних каналах, до очищення і після.Але хто ж проводить це обстеження?

чотириколісний інспектор

Для розуміння стану повітропроводів можна вдатися до допомоги електронного помічника, адже ми живемо в 21-му столітті! Місію брудної і невдячної роботи легко і швидко виконає невеликий робот з чотирма колесами. За своєю пильністю і рухливості він нагадує павука. Але, на відміну від нього, не тільки добре «бачить» в темряві, але і здатний підсвічувати місце на якому знаходиться і передавати зображення про стан інспектується території на монітор оператора. Відео-обстеження робот-інспектор здатний провести по всій довжині вентиляційної системи. Пробираючись в утробі воздуховода, він виконує такі завдання:

– оцінка ступеня забруднення повітропроводів та інших компонентів системи вентиляції;

-чистка повітропроводів (шахт) щеточной машиною, і паркан забрудненого матеріалу з системи вентиляції вакуумною установкою;

-повторний Відеоінспекція для оцінки якості, і записи на диск для замовника.

«Вартість відеоінспекціі повітропроводів за допомогою професійного робота інспектора в Україні становить від 1000 грн. і вище, – розповів Олександр Кармазін, директор компанії «Форлайн», (Київ) –  вона завжди розраховується індивідуально після розуміння ситуації на об’єкті. На ціноутворення впливають довжина, конфігурація повітропроводів, складність доступу (Висота стель, заставленій обладнанням, конфігурація даху та ін.), Матеріал повітропроводів, а також ступінь їх забрудненості і терміновість робіт ».

Важливу роль в пожежну безпеку грає установка інспекційних (ревізійних) лючков в повітроводах. Вона є обов’язковою з точки зору законодавства (регламентується Правилами пожежної безпеки). Їх наявність полегшує проведення огляду будь-якої ділянки повітропроводів. Важливо й те, що наявність таких люків дозволяє здійснювати очищення та дезінфекцію повітропроводів по всій довжині без їх повної або часткової розбірки.

Інспекційні люки мають різні розміри, можуть використовуватися для повітроводів круглого та прямокутного перетину.

Якісні інспекційні лючки, Найчастіше, виконані з оцинкованої сталі, і забезпечують високий рівень герметичності і пожароустойчивости. Під дією високої температури під час пожежі люки зберігають свою секційну структуру навіть при розплавленні фіксаторів.

Очищення повітропроводів в ресторанах

В даний час в Україні все більше керівників і власників ресторанів, кав’ярень і кафе приходять до розуміння того, що чистка систем вентиляції (повітропроводів, витяжних парасольок, мангалів) необхідна і корисна. Ця процедура регламентується законодавчо, і пожежний інспектор може запросто виписати ухвалу про зупинення роботи кухні (а кожна хвилина простою – це втрата грошей!). Крім того, якщо не чистити вентиляцію, можна зіткнутися з більш серйозними проблемами. Перш за все з ризиком пожежі!Серед найбільш характерних проблем, Свзанних з чистотою повітропроводів в сфері громадського харчування, можна виділити такі:

•просочування жиру на стиках (в нижній частині);
•наслідки загоряння, яке вдалося загасити;
•слабка тяга вентиляції;
•ускладнений доступ до ділянки вентиляції (замурований в стелю стіну, підлогу і т.д.);
•підвищився витрата електроенергії, і фільтри вимагають більш частої заміни в порівнянні з регламентом;
•наявність постійного “запаху кухні” в усьому закладі.

Керівництво EVHA (The European Ventilation Hygiene Association – Європейська асоціація вентиляції та гігієни) з очищення та управління ризиками для систем жирової витяжної вентиляції (2006 г.), розділ 9 вимагає спеціального очищення кухонних екстракційних систем на основі вимірювання мастильних і масляних покриттів з використанням вимірювача для вимірювання рівня забрудненості (див. Таблицю 3).

Таблиця 3 Дії з повітроводами в залежності від ступеня забрудненості

Результати вимірювань товщини грязьового шару на стінках водуховодов, мікронописдії
0 – 50чистодоповідь
50 – 200припустимоРегулярний огляд
200 – 300бруднозапланована очищення
300 – 600Дуже бруднотермінова очищення
600+неприпустимоЗупинка роботи системи до очищення

Якщо керівник, думає про безперебійної роботі ресторану, є сенс  замовити відеоінспекціі стану вентиляційних каналів із записом результатів на диск. Ця процедура дозволить отримати достовірну уяву про те, що відбувається в системі вентиляції.

Результати відеоінспекціі покажуть, чи потрібна очищення, і замовити її, в разі необхідності, у професійного підрядника. До безумовних переваг використання комбінованого механічного методу очищення за допомогою спеціалізованної техніки можна віднести наступне:

– цей метод очищення повітропроводів давно визнаний стандартом для чищення систем вентиляції в Європі і світі;
очищення не вимагає навіть часткового розбирання;

– вентиляційні канали очищаються по всій довжині;

Про ефективність такого методу обслуговування повітроводів ділиться Віра Плахотная, менеджер ресторану «Риба в огні», Київ: «Очищення системи вентиляції методом чистки без розбирання, за допомогою« робота-чистильника », у нас проводиться регулярно, не рідше одного разу на місяць. Результатами роботи компанії-підрядника ми цілком задоволені. Не викликає зауважень стан наших систем і у контролюючих служб, які перевіряють систему вентиляції ».

У той же час, інші методи, які зрідка використовують компанії, які здійснюють чистку димоходів, мають на увазі під собою повну або часткову розбирання вентиляції. Це вимагає грамотного демонтажу і подальшого монтажу, з перевіркою на герметичність і вібростійкість. У реальності це практично ніколи не дотримується. Таким чином, висока ймовірність того, що заново зібрана вентиляція не буде мати достатньої герметичністю.
Чищення повітропроводів від жиру за допомогою професійного обладнання дозволяє не зупиняти роботуні на день. Сервісні співробітники подрядічка можуть підлаштуватися під графік замовника. Таким чином,заклад не втрачає гроші через простій кухні(Що відбувається при часткової або повної розбиранні вентиляції).
Своєчасне проведення робіт по чистці систем вентиляції від жиру допоможе вирішити цілий ряд завдань.

•Значно знижує ризик загоряння в системі вентиляції. На жаль, багато хто забуває, що саме витяжні системи кухні в закладах громадського харчування є особливо небезпечними при пожежі. За статистикою, частою причиною виникнення пожежі є своєчасно неочищені вентиляційні канали і витяжні парасолі над поверхнями для приготування їжі.
•Збільшує термін служби вентиляційного обладнання. При забрудненні повітроводів обладнання починає працювати буквально на знос. Наприклад, в вентиляторах може статися розбалансування лопатей  внаслідок налиплого жиру. Як наслідок, вихід з ладу, і дорогий ремонт або заміна.
•Зменшує витрати електроенергії і частоту заміни фільтрів (економія грошей!)

Чистка вентиляції (повітропроводів) в готелі.

Одна з найбільш затребуваних послуг з очищення вентиляції, це чищення повітропроводів та інших елементів систем вентиляції в готелях і готелях по всій Україні. Чистка вентиляції від пилу і жиру в готелях відноситься до так званим промисловим послуг клінінгу. Багато українських готелі та мотелі, особливо ті, хто працює на підставі західних стандартів менеджменту, повинні проводити очистку вентиляції не менше двох разів на рік. Особливо, якщо це стосується витяжних систем кухонь ресторанів, і їх очищення від жирових відкладень.
Тетяна Вакуленко, Технічний директор готелю «Рів’єра», Київ, Розповіла про досвід роботи готелю по очищенню системи вентиляції: «Проектувальники і будівельники великих будівель не завжди належним чином дотримуються технології установки систем вентиляції. В результаті ревізійні люки можуть виявитися зашитими гіпсокартоном, а зустрічалися і випадки замуровування воздуховода в стіну. При довжині повітроводів в кілька десятків метрів, коли вони мають відгалуження, кутові зчленування і розташовані вертикально, вручну їх почистити неможливо. Навіть з підручними засобами це можна зробити не далі, ніж на кілька метрів. Стандарти мережевих готелів передбачають регулярне очищення повітропроводів саме за допомогою спеціального обладнання. Воно дозволяє чистити комунікації без розбирання.

Ми звернулися до компанії, яка надає такі послуги. Нас вразила не тільки відеофіксація стану каналів «до» і «після». Через сильну забрудненість коробів перша чистка, на думку директора компанії – підрядника, виявилася не такою ефективною, як повинна була бути. Він сказав, що наш директор і інженер з техніки безпеки повинні бути впевнені, що система не піднесе неприємних сюрпризів. За його розпорядженням співробітники провели повторну очистку безкоштовно, довівши стан повітропроводів до потрібної кондиції. Це послужило додатковим фактором до довгострокового співробітництва з цією компанією ».
Основні причини, які спонукають готелі приймати рішення про чищення вентиляції наступні:

•зниження ризику пожежів результаті загоряння жиру і пилу в повітроводі;
•зменшення споживання електроенергії(Системи і вузли вентиляції в результаті очистки працюють в режимі, наближеному до штатного);
•поліпшені санітарно-гігієнічні умови як для співробітників готелю, так і для гостей.

Обов’язковою процедурою до і після очищення вентиляційних каналів є відеообстеження повітропроводів за допомогою спеціального робота-інспектора. Слід особливо відзначити, що відеоінспекціі повітропроводів в готелі необхідно робити не точково, а по всій їх протяжності. .

Найчастіше забрудненість і технічний стан різних ділянок системи вентиляції може кардинально відрізнятися. Тому точкова оцінка окремих ділянок системи вентиляції за допомогою, наприклад, відео ендоскопа, буде не показовою для оцінки ситуації в системі вентиляції в цілому.

Види очищення вентиляції в готелі

Очищення повітропроводів готелі від пилу, брудуі сторонніх предметів. Як правило, мова йде про чищення припливних систем вентиляції, а також витяжних систем вентиляції. Найбільш часто готелі замовляють чистку від пилу і бруду повітропроводів пральні.

•Очищення вентиляції, вентиляторів і парасольок ресторану готелю від жиру.
•Очищення газоходів котельні від сажі і інших забруднень.

Залежно від виду чистки воздуховода, типу забруднень, можуть використовуватися різні види спеціальних засобів, аксесуарів і щіток. Наприклад, дляочищення повітропроводів пральні в готелі від пилу і бруду  використовуються стандартні щітки (нейлонова щетина стандартної жорсткості), і обов’язково вакуумна машина для видалення пилу з системи вентиляції. Для очищення вентиляції кухні від жиру зазвичай використовуються щітки типу Тайнекс (з карборундовим покриттям), жирові щітки (щітки з жорсткою щетиною спеціально для чищення від жиру товщиною 1,0 мм і 2,5 мм), металеві щітки (щітки з нержавіючої сталі для очищення вентиляції від жорстких забруднень), а в деяких випадок і щітку-ніж (спеціальні різаки, що дозволяють видаляти з повітропроводів найбільш складні «прикипівших» забруднення).

Роботи з очищення повітроводів та інших елементів систем вентиляції в готелях вимагають від підрядника на особливу увагу і рівня сервісу. Сервісні працівники, не повинні створювати дискомфорт персоналу і постояльцям готелю. Тому багато роботи, особливо з видалення жиру з повітропроводів і парасольок на кухні, проводяться вночі, коли кухня не працює. Говорячи про необхідність чищення повітропроводів, доречно буде сказати, що буде, якщо їх не чистити:

•Багаторазове збільшення ймовірності виникнення пожеж.
•Прогресуюче зниження циркуляції повітря в приміщеннях.
•Падіння працездатності персоналу на 25-45% (за даними ВООЗ), в залежності від ступеня забрудненості.
•Збільшення захворюваності персоналу на 30% (за даними ВООЗ).

Кому довірити очищення вентиляції?

В першу чергу у потенційного підрядника варто поцікавитися застосовуваних методів очищення. Всі роботи по очищенню систем вентиляції та кондиціонування повинні проводити тільки спеціалізовані організації з використанням сучасних технологій і обладнання, що дозволяють очищати повітроводи по всій довжині без їх розбирання. Також важливим для підрядника є наявність відповідної ліцензії на проведення даних робіт, що свідчить про системний та професійний підхід.

Ще один важливий критерій при виборі підрядника – його можливість провести відео обстеження і чистку систем в будь-якій точці України, адже такі потреби виникають не тільки в столиці і великих містах. Корисним буде поцікавитися рекомендаціями від інших клієнтів, які вже користувалися такою послугою, як очистка вентиляційних каналів. Повірте, досвід в очищенні вентиляції має велике значення.

Найпростіший показник професійності майбутнього підрядника – наявність спеціалізованого обладнання для діагностики (спеціальний робот-інспектор), і очищення вентиляційних систем (щіточна машина, вакуумна установка, і ін.).

Також вкрай важливо, щоб підрядник був готовий підлаштуватися під режим роботи вашого закладу, не ламаючи графік його роботи. Таким чином, ваш заклад продовжує приносити дохід навіть під час складних робіт з очищення систем вентиляції.

Беручи до уваги сучасну екологічну обстановку великих міст, в наші легені потрапляє величезна кількість різноманітних хімічних сполук, серед яких такі речовини як окис вуглецю, свинець, сірчистий ангідритів важкі метали. Конструкції будинків також можуть нести в собі небезпеку. Ось власне чому, практично у всіх офісних і житлових будівлях встановлені системи вентиляції. В процесі експлуатації систем вентиляції внутрішні, а іноді і зовнішні поверхні повітроводів «обростають» різними відкладеннями-пил (побутова і технологічна), жирові відкладення-в яких розмножуються шкідливі для людей мікроорганізми, патогенні грибки, кліщі сапрофіти, що призводить до зниження працездатності, а також захворювання людей. Відкладення в системах вентиляції призводять до утруднення регулювання системи, і отже, до зменшення кількості подаваного і видаляється, можливо навіть 100% закупорювання вентиляційного каналу. Перш проблема очищення повітропроводів вирішувалася їх заміною. У сучасне водночас існують спеціальні технології, завдяки яким видалення сміття в повітроводах можливо без розбирання вентиляційних каналів, по всій довжині.

Так для чого ж необхідне очищення вентиляції? По-перше, своєчасне очищення вентиляційної системи допоможе Вам уникнути ремонту дорогої техніки системи вентиляції заощадить Ваші кошти. По-друге, своєчасне очищення і дезинфекція системи вентиляції захистить Ваше здоров’я, здоров’я Ваших рідних, співробітників або мешканців. Правильна і своєчасна очистка системи вентиляції-запорука того, що користувачі і відвідувачі будівлі будуть дихати виключно чистим, здоровим повітрям. По-третє, очищення системи вентиляції-запорука пожежної безпеки будівлі і всіх людей, які перебувають в ньому, показник Вашої відповідальності за їх життя і безпеку. По-четверте, і найголовніше, очищення вентиляції обов’язкове з точки зору законодавства. Основне завдання очищення вентиляції-видалити забруднення, такі як пил, сміття і вологу з систем вентиляції для того, щоб повітря, проходячи по системі вентиляції, не стикався з забрудненими поверхнями. Мікроорганізми, кліщі, бактерії і грибки можуть стати причиною різних захворювань улюдей, що знаходяться в приміщенні.www.alfavent.com.ua

Вигоди, одержувані в результаті очищення вентиляції.

-відповідність санітарно-гігієнічним нормам -зниження ризик пожежонебезпеки -збільшення терміну служби вентиляторів, кондиціонерів. -комфортність мікроклімат у виробничих і житлових приміщеннях -підвищення працездатності персоналу -зменшення захворюванності персоналу

– здоров’я людей;

– комфортний мікроклімат в приміщеннях; – хороша працездатність персоналу, відсутність підвищеної втоми і сонливості; – знижений ризик пожежонебезпеки; – збільшення термінів служби вентиляторів і кондиціонерів;

Замовте безкоштовний виїзд фахівця для оцінки обсягу і вартості робіт!

Сервісна компанія «Форлайн». Copyright © 2006-2021. Всі права захищені.

Please prove you are human by selecting the Star.

Please prove you are human by selecting the Car.

Please prove you are human by selecting the Tree.

Please prove you are human by selecting the Cup.

Please prove you are human by selecting the House.

Please prove you are human by selecting the Star.

Please prove you are human by selecting the Cup.

Please prove you are human by selecting the House.

Please prove you are human by selecting the Star.

Top